Τράπεζες: χρεώσεις για αναλήψεις από ΑΤΜ

Στο γενικότερο κλίμα αναδιάρθρωσης του τομέα των τραπεζών στην Ελλάδα έρχονται χρεώσεις για κάθε ανάληψη μετρητών που θα γίνεται από κάποιο ΑΤΜ. Οι ελληνικές τράπεζες υπολογίζουν πως πλέον η διάθεση αυτόματων μηχανημάτων για τις συναλλαγές είναι δαπανηρή και πως κοστίζει αρκετά. Επιπλέον, θεωρούν πως πρέπει να συμβαδίζουν με τους ομολόγους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πως πρέπει οι πελάτες να χρεώνονται ακόμη και για αναλήψεις μετρητών.

Η τοποθέτηση, η χρήση, η συντήρηση και ο εφοδιασμός ενός ΑΤΜ με χρήματα αυξάνει το κόστος λειτουργίας και διαχείρισής τους. Ας λάβουμε υπόψη και τις συχνότατες κλοπές και ανατινάξεις ΑΤΜ που όσο να είναι επιβαρύνουν την τράπεζα οικονομικά και κατά συνέπεια και τους συναλλασσόμενους.

Το θέμα της χρέωσης για τις αναλήψεις υπάρχει εδώ και πολύ καιρό και συζητιέται έντονα και σε πλαίσιο των αρμόδιων αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τη μια μεριά η εκάστοτε κυβέρνηση ωθεί τις τράπεζες να διαθέτουν περισσότερα ΑΤΜ σε περισσότερα σημεία ώστε να εξυπηρετούνται οι καταναλωτές ενώ από την άλλη οι τράπεζες εναντιώνονται σε αυτό λέγοντας πως κάτι τέτοιο είναι οικονομικά ασύμφορο.
Κινήσεις σαν αυτές εντάσσονται τελευταία σε ένα γενικότερο πλαίσιο να ξεκινήσουν οι καταναλωτές να χρησιμοποιούν άυλο χρήμα και να κάνουν πληρωμές μέσω ηλεκτρονικών μέσων, πλαίσιο προς το οποίο τείνουν να κινούνται οι τράπεζες πολύ ξοδεύοντας χιλιάδες ευρώ ώστε να αλλάξει τελείως το πλαίσιο αγορών.

Την ίδια στιγμή όμως μεγάλοι διαδικτυακοί εταίροι που έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται στον τομέα των χρηματοπιστωτικών επιτίθενται στις τράπεζες για αυτή τους την απόφαση. Η επίθεση αυτή δεν είναι τόσο έντονη στην Ελλάδα λόγω capital controls που δεν επιτρέπουν στις εταιρείες διαδικτυακών τραπεζικών υπηρεσιών να έρθουν και να εγκατασταθούν στη χώρα. Στην υπόλοιπη Ευρώπη όμως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Εταιρικοί όμιλοι με χιλιάδες πελάτες κάνουν επενδύσεις σε υπηρεσίες ψηφιακών τραπεζικών. Οι όμιλοι αυτοί δίνουν στους καταναλωτές τους κάρτες και ηλεκτρονικά πορτοφόλια και φυσικά βασίζονται στο δίκτυο ΑΤΜ των τραπεζών.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα οι τράπεζες χρεώνουν τους καταναλωτές για διάφορες άλλες υπηρεσίες που γίνονται μέσω ΑΤΜ. Για παράδειγμα, η πληρωμή ενός λογαριασμού του ηλεκτρισμού, του νερού ή της κινητής τηλεφωνίας ή η αποστολή εμβασμάτων είναι υπηρεσίες που χρεώνονται.

Επίσης, αν κάποιος χρήστης σηκώσει λεφτά από ένα ΑΤΜ μιας τράπεζας ενώ έχει λογαριασμό σε μια άλλη τράπεζα, αυτό χρεώνεται κλιμακωτά και συνήθως δεν ξεπερνάει το 1 ευρώ για μια ανάληψη 100 ευρώ.
Για την ιστορία, ας αναφέρουμε επίσης ότι το 2018 έγιναν μέσω διευκόλυνσης του ΔΙΑΣ (διατραπεζικό σύστημα) συναλλαγές πάνω από 267.61 εκατομμύρια (είτε μεταφορές και κινήσεις κεφαλαίων από ένα λογαριασμό σε έναν άλλο, επιταγές, συναλλαγές και αναλήψεις σε ΑΤΜ, συναλλαγές με POS και άμεσες χρεώσεις). Στα ΑΤΜ ιδιαίτερα έγιναν, σύμφωνα πάλι με εκτιμήσεις και δεδομένα του ΔΙΑΣ, συναλλαγές που ανέρχονται περίπου στα 15.26 εκατομμύρια. Λογικό είναι και η πλευρά των τραπεζών να θέλει να επωφεληθεί οικονομικά από αυτές τις συναλλαγές και να βγάλει κέρδος. Αλλά και επίσης λογικό είναι η πλευρά των επιχειρήσεων και των ιδιωτών να αντιστέκεται και να είναι αντίθετη στην ύπαρξη χρεώσεων εκ μέρους των τραπεζών για αναλήψεις που γίνονται μέσω ΑΤΜ. Το πεδίο είναι ακόμη θολό και περιμένουμε νέες εξελίξεις σύντομα.